EEN TANDJE MINDER

Hoe gaat het ? Een vraag die een golf aan gegevens oproept wanneer je deze stelt aan iemand die je een poos niet gezien hebt.  Het huis, de kinderen, de vakanties, de baan, de hobby’s, de auto, de buren, het eten, het nieuws, de ergernissen, de gezondheid, ga maar door. Zonder zich te realiseren bevinden veel mensen zich in een ‘Umfeld’  van vele dingen die moeten, een opeenstapeling van zaken die we noodzakelijk vinden en moeten doen en moeten meemaken waardoor we druk, druk,  druk zijn, dag in dag uit. Geen wonder dat de stress hoogtij viert.

Ik vergelijk het vaak met mijn jeugd. In de vorige eeuw na de oorlog opgegroeid in een wereld in opbouw. Er was weinig. Bijna geen auto’s, een fiets was een luxe, vakantie was logeren bij familie, nieuwe kleren was een unicum, een bakelieten telefoon aan de muur en ouders die zwoegden om het hoofd boven water te kunnen houden. Een bijzondere traktatie was dat je zondags een sinaasappel kreeg.  “Ga maar buiten spelen” : dat was de kindercréche van de jaren vijftig. Dat had ook wel wat, want je had de tijd voor jezelf en kon de wereld ontdekken in je eigen tempo.

Hoe anders groeit de jeugd van nu op in een tijd van welvaart, overdaad, techniek, digitale media en een prestige-samenleving. De kids moeten op sport, ze moeten cultureel bezig zijn, ze moeten presteren, meedoen aan alle evenementen, krijgen de beste merkkleding, turen de hele dag op een beeldscherm, moeten pokémonnnen, vier keer per jaar mee op vakantie, een eigen bike, bergen speelgoed en bovenal : zichzelf  waarmaken. Een druk die het kind-zijn vaak in de weg zit.

Het kan natuurlijk ook een tandje minder. Wanneer je de overvolle kar de supermarkt uitschuift kun je je ook afvragen “zou in ongelukkiger zijn met de helft ? “. Of wanneer je besluit  tot een make-over van de woonkamer omdat de kleuren je niet meer aanstaan. Of wanneer er persé een nieuwe auto moet komen omdat de buren er ook een hebben gekocht. Veel geld maakt niet gelukkig. Rijke mensen leven vaak sober. Zelf je grenzen stellen en niet steeds meer blijven consumeren omdat het geld er is, is een recept voor een gelukkiger leven.

De Duitsers hebben er een mooie uitdrukking voor “In der Beschränkung zeigt sich der Meister” of zoals we in het Nederlands zeggen : “Overdaad schaadt”.  Minder kan meer zijn.