“Ootmarsum is door de jaren zichzelf gebleven”

Een artistiek toeristenstadje in het oosten van ons land, dat tweehonderd jaar geleden gestopt is met het aanpassen aan de moderne tijd. Geen spoorlijn, geen waterweg, geen autobaan :  het heeft er voor gezorgd dat er veel in Ootmarsum bewaard is gebleven. Dat wil niet zeggen dat Ootmarsum nu in de 21e eeuw nog steeds op achterstand staat. Het goede van deze tijd daalde over Ootmarsum neer en er is verstandig mee omgegaan. Voor bezoekers is het rustpunt in een jachtige wereld geworden en voor de inwoners is het een genot te leven  in een levendige cultuur. Want ook dat maakt Ootmarsum uniek : er is nog het ouderwetse ‘Noabergevoel”, een maatschappelijke samenhang die er voor zorgt dat met elkaar zaken gerealiseerd worden die goed zijn voor de stad. Ja, stad : zeg nooit dorpje…

Deze site geeft achtergrondinformatie maar onder de links is oneindig veel meer interessante informatie te vinden. Ootmarsum wordt ook wel ‘Siepelstad’genoemd : weet u waar dat vandaan komt ? Al in de 12e eeuw had Ootmarsum een kasteel : de Commanderie, een zetel voor ridderbroeders die zich vanuit Malta in heel Europa vestigden. Aardappelen en uien waren de gewassen die ze meenamen naar hun kloosters voor de teelt. Zo kwam de ui (= siepel in het Twents) ook in Ootmarsum terecht. Jaarlijks is er nog steeds een siepelmarkt.

Alle documenten en foto’s mogen kosteloos worden overgenomen. De afbeeldingen in de site hebben een lage resolutie. Stuur een mailtje met de wensen en er worden bestandjes toegestuurd. Hopelijk komt het stadje daardoor nog beter in beeld…

Rob Meijer