Ootmarsum

Fluistering van vroeger, fonkeling van vandaag.
Ootmarsum is een bijzondere belevenis. U wandelt er van de ene eeuw in de andere. Van de Middeleeuwen naar de patriciërstijd. Net als u denkt dat er wel eens een diligence of postkoets om de hoek zou kunnen komen, verandert het decor. De fluistering van vroeger maakt plaats voor de fonkeling van vandaag. Want Ootmarsum is springlevend. Het heeft een ontwikkeling doorgemaakt die gelukkig wat langzamer is verlopen dan in vele andere Twentse steden. Het miste de (trein)aanleg en de boot(verbinding) en daardoor de industriële ontwikkeling. Noodgedwongen bleef daardoor ook veel van het oude bewaard en daar mogen we nu alleen maar blij om zijn.


Ontwikkeling.

Zo rond het jaar 700 bouwden geloofsverkondigers hier één van de eerste kerkjes in Twente en vanaf dat moment werd de nederzetting Othmarsheim het middelpunt van het christelijk leven in deze regio. De invloed breidde zich ook uit op het gebied van handel en nijverheid. Het plaatsje lag immers aan een kruispunt van twee drukke post- en handelswegen. Rond 1000 werd Ootmarsum al gekenmerkt door een rijk gildeleven. Niet verwonderlijk dan ook dat de plaats omstreeks 1300 stadsrechten kreeg. Daaraan werd gestalte gegeven in de vorm van een dubbele rij wallen en grachten. Twee poorten daarin gaven toegang tot de stad Ootmarsum. Tot op de dag van vandaag zijn de kenmerken van die middeleeuwse stad bewaard gebleven en zelfs een wandeling rond dat waardevolle centrum is mogelijk over de straten die nog steeds de loop van de vroegere stadswallen aangeven.


Trots op de fraaie erfenis.

Ootmarsum is trots op haar culturele erfenis. Dat kunt u zien en beleven tijdens een wandeling door de stad. Daarbij loopt u door smalle, met veldkeien geplaveide steegjes en over schilderachtige pleintjes. Het oorspronkelijke stratenpatroon is daarbij in het beschermde stadsgezicht van het historische centrum nog geheel te onderkennen. Verder passeert u vele prachtige gebouwen: van oude stadsboerderijen tot voorname patriciërswoningen. Alles keurig bewaard en onderhouden: het is immers kostbaar erfgoed.


Trouw aan tradities.

De tradities en oude gebruiken zijn bewaard gebleven en wat meer is: ze worden heden ten dage ook nog steeds in ere gehouden. Dat is het hele jaar door te zien, te beginnen met de rondgang door de Nachtwacht in de nieuwjaarsnacht, de Palmpaasoptocht, de paasgebruiken tijdens de Paasdagen, de Pinksterbruid, de Siepelmarkten in de zomerperiode waarin het stadscentrum een Middeleeuws aanzien biedt, de manifestatie ‘Kunst in Ootmarsum’, de Koale Karmis en het midwinterhoornblazen in de Kersttijd. De Ootmarsumse boerendansers laten verder de oude volkscultuur in dans, zang en voordracht herleven. En u bent bij al die gebruiken welkom.


Musea en galerieën.

Tijdens uw bezoek aan Ootmarsum zult u tot de ontdekking komen: één dag Ootmarsum is beslist te kort. U wilt immers de tijden nemen om alles te kunnen zien. Dus schakelt u automatisch tempo terug. Pas dan is Ootmarsum bezoeken letterlijk een belevenis. Er zijn tal van plekjes waar u wel stil moet staan om alles in u op te nemen. Veel bezienswaardigheden waar u gewoon niet aan voorbij kunt. Neem het Openluchtmuseum ‘Los Hoes’, waar het leven op het Twentse land aan de hand van gebouwen, voorwerpen, werktuigen en dergelijke is uitgebeeld. Of het onderwijsmuseum ‘Educatorium Ootmarsum’: de oude school in optima forma. Het museum van kunstschilder Ton Schulten en het Chronomium waar de ‘tijd’ in al zijn vormen is uitgebeeld. Verder vindt u in de stad en even daarbuiten galerieën die en keur aan kunstuitingen bieden. Dat en de vele sculpturen en galerieën in Ootmarsum geven aan Ootmarsum dan ook terecht het predikaat: Kunststad van het Oosten.


Perfect onder dak.

De echte Twentse gastvrijheid staat in Ootmarsum hoog in het vaandel. Dat ondervindt u in de cafeetjes en restaurants. Dat beleeft u ook, wanneer u een langer verblijf in Ootmarsum wenst. Er is op dat gebied van alles in huis: hotels (van familiehotels tot en met viersterren accomodatie), pensions, bed and breakfast, bungalowparken, campings en kampeerboerderijen. U kunt ze alle gebruiken als uitvalsbasis naar het gebied rondom de stad. U vindt er letterlijk aan de voor- en achterdeur de charme van het Twentse Sagenland. Ongeëvenaarde routes voor fietsen, wandelen en autorijden. Het aangrenzende Duitsland op nog geen 3 kilometer afstand, heeft bovendien veel schoons in petto.


Ootmarsum, genesteld in de puurheid van schilderachtige natuur.

Noord-Oost Twente wordt wel het Sagenland genoemd. En als u de fraaie en vooral afwisselende natuur betreedt, voelt u zich als het ware temidden van geheimzinnige geesten: ‘Witte Wieve’, Aardmannetjes en Hunnen. Twente wordt met recht één der fraaiste natuurgebieden van Nederland genoemd. Een glooiend coulissenlandschap met kronkelige weggetjes tussen weilanden en door bossen. Snelstromende beekjes met kristalhelder water, zandverstuivingen afgewisseld door golvende heidevelden en frisgroene weilanden. En achter de karakteristieke houtwallen liggen fraaie Twentse boerenhoeven verborgen.


Schitterende panorama’s.
Boven op de Kuiperberg, even buiten Ootmarsum gelegen, staat de in 1926 gebouwde Oriënteertafel. En de naam zegt het al. Vanaf die plek hebt u een overweldigend uitzicht over een groot deel van het Twentse landschap; u kunt zich vanaf die plaats oriënteren en u komt tot de conclusie dat Ootmarsum in dit Twente niet alleen een unieke plaats inneemt, maar er tegelijkertijd ook geheel mee verweven is.


De tijd van vroeger.

Het verhaal wil dat Ootmarsum dor de in het jaar 126 overleden koning/veldheer Othmar is gesticht. Hij koos de nederzetting uit als uitvalsbasis in zijn strijd tegen de Saksen en gaf de plaats zijn naam: Othmarsheim. En die naam werd Ootmarsum. Via het geestelijke middelpunt werd Ootmarsum rond het jaar 1000 eveneens een belangrijk handelsknooppunt. Het lag op een kruising van de drukke handels- en postroutes van noord naar zuid en van oost naar west. Rond 1300 kreeg Ootmarsum stadsrechten van de bisschop van Utrecht. Kwaliteit en status gaven de stad een streekfunctie die tot op heden behouden is gebleven. Bijvoorbeeld op onderwijsgebied, want ooit was in Ootmarsum een Latijnse school gevestigd. Bestuurlijk speelde Ootmarsum een belangrijke rol dankzij de Ridders der Duitse Orde die hier in 1270 een Commanderie bouwden. Verder was Ootmarsum vele eeuwen een Appèlhof van de Bisschoppelijke Meijerhof.


Het beeld van nu.

Het stadje met ongeveer 4500 inwoners heeft een hoog voorzieningsniveau en is vanuit alle windrichtingen goed bereikbaar. Het is gelegen op 12 kilometer van de A1 en 3 kilometer van de Duitse grens. Luchthaven Twente ligt op 20 kilometer afstand. Ootmarsum is het toeristisch middelpunt van Noord-Oost Twente. De stad maakt deel uit van de Euregio, een stukje Europa waar de landsgrenzen niet meer tellen en waar belangrijke steden als Enschede, Hengelo, Almelo, Münster, Nordhorn en Osnabrück zijn gelegen.