RARE DINGEN ROND LINGEN

Wanneer je op de Kuiperberg bij Ootmarsum staat zie je in de verte pluimen witte rook langzaam omhoog stijgen. Het zijn de koeltorens van de kerncentrale in Lingen. Er is veel te doen over kernenergie. Ik weet nog goed dat er in Twente veel protesten kwamen toen de centrale in de jaren tachtig zo dicht bij de grens werd gebouwd. Een Euregionale werkgroep onder leiding van burgemeester Willeme van Dinkelland stelde een Nederlands-Duits rampenplan op. Nederlandse en Duitse protesten tegen de bouw van de centrale mochten niet baten. In 1988 ging de centrale in bedrijf. Gelukkig is er nog geen ongeluk gebeurd en geldt de centrale als redelijk veilig. Wel werd de centrale net in april 2015 stilgelegd wegens lekkende kleppen net op het moment toen bij ons de Veiligheidregio  Twente het noodzakelijk vond massaal jodiumpillen te verspreiden. Rond een half miljoen pillen vonden hun weg naar 150.000 Twentenaren. Ik kreeg niets want de pillen zijn enkel voor mensen onder de veertig jaar en kinderen. De pillen werden alvast uitgedeeld omdat men bij een eventuele ramp niet zo snel de jodiumpillen op de goeie plek zou kunnen krijgen. Ja, die mensen die zo’n doosje hebben gekregen zullen beslist over een aantal jaren zeker niet meer weten waar ze dat pillendoosje uit 2015 hebben verstopt. Het zou  toch beter zijn de pillen op een centrale plek per gemeente op te slaan (apotheken ?) en dan wanneer het nodig wordt  te zorgen voor distributie.

Is het voor de inwoners niet eenvoudiger zelf de jodiumpillen per internet te bestellen als de  tijd daar is ? Ze kosten gemiddeld  5 cent per stuk. Zin en onzin van jodiumtabletten is trouwens al lang in discussie. Zou het weer een actie van de farmaceutische industrie zijn waar Minister Schippers met beide benen is ingetuind ? Jodiumtabletten geven een vals gevoel van veiligheid. Bij een kerncentraleongeluk kunnen er tientallen soorten schadelijke stoffen en stralingen vrijkomen waartegen geen bescherming bestaat. Alleen wanneer radioactief jodium vrijkomt kan schade aan de schildklier verminderd worden door jodiumpillen bij mensen onder de 40 jaar.

Duitsland loopt gelukkig  voorop met de afschaffing van de kerncentrales. Alle centrales moeten in 2022 gesloten zijn en dan zit je met je doosje jodiumpillen : tegen die tijd mogen ze dan bij het afval net als de angst voor een kernramp in ons gebied. Dus nog maar even afwachten.

 

Rob Meijer

Column Beleef! Week 24 2016