Tuinhuis de kiem van kunststad Ootmarsum.

We hebben in juni 2014 een fraai vernieuwde Engels’tuin in gebruik genomen. Centraal punt is het tuinhuisje dat nu als theehuis dienst doet en een gezellig aanlooppunt is in deze stadstuin.

De tuin is is aangelegd rond 1800 door de familie van Beverforde en ging in eigendom over naar de nazaten: de familie Engels van Beverforde. De laatste telg, dochter Hendrika Anthonia Engels van Beverforde, “het Engels Jufferke” liet in 1917 bij de overdracht aan de Stichting Engels van Beverforde weten: “zorg er goed voor want over honderd jaar kom ik weer !” Jufferke Engels bleef steeds in onze gedachten, ook toen Jansen hier op de bovenverdieping in alle rust sigaren maakte en ook later toen de gemeente er het personeel van het maatschappelijk werk Ootmarsum onderbracht nadat ze de tuin in 1963 had gekocht. Met de bouw van het wijkgebouw in de jaren zestig, verhuisden deze medewerkers mee en kwam het tuinhuisje leeg te staan. Een aantal Ootmarsummers had het idee hier een creatief centrum van te maken. Aan de keukentafel bij Herman en Frieda Haarhuis. die de eerste galerie in Ootmarsum begonnen, werd het idee geboren het park en tuinhuis een kunst walhalla te laten worden. Samen met Wim Riem, van het Twentse Prentenkabinet, Harm Dethmers, architect, en Jan Essink, tekenaar en manefacturier,Ton Schuiten, reklameman, werden wethouders benaderd met het plan. Henk Veld boer en Jan Hesselink vonden het maar niks. Riet Essink vertelde me het prachtige verhaal dat de initiatiefgroep het college over de streep wilde halen door mee te doen aan de carnavalsoptocht. Jan Essink maakte voor de groep sandwichborden met daarop een afbeelding van het tuinhuisje en een slogan ‘Tuinhuis voor de kunst’ en iedereen kreeg een artistieke Rembrandt baret op. Het college werd dringend verzocht het huisje tegen een bijzonder redelijke huurprijs ter beschikking te stellen van de inmiddels speciaal hiervoor opgerichte ‘Creatieve Kring Ootmarsum’. De initiatiefnemers breiden de kring uit: Annemarie Eweg met pottenbakken, Mevr. Van Deinum met Quilten, Gerard Velthuis met grafisch werk en ik mocht met fotowerk meedoen. We zagen geweldige mogelijkheden samen met een aantal kunstenaars kunstzinnige scholing en exposities te organiseren .. Voor Hf1.250,- per jaar mocht
de kring uiteindelijk gebruik maken van deze riante accommodatie. Er werd beneden een werkruimte ingericht en boven werd expositieruimte. Er moest een plan komen. De kring begon met het organiseren van exposities. Eerst van eigen werk en later van kunstenaars uit de omgeving. Joep Gierveld uit Wierden maakte een speciale linosnede van Engels’tuin. Een afbeelding die als ‘huisstijl’op de affiches zou kunnen worden gebruikt. Het werd levendiger in de stadstuin. Een aantal keren werd een ‘Paint-in’ georganiseerd voor de jeugd waar gretig gebruik van werd gemaakt.

Exposities werden later ook mogelijk in het stadhuis. Ton en Ank Schuiten kochten de schuur van Pikkemaat en begonnen hun eerste galerie aan het Kerkplein. Steeds weer wanneer er een
winkelpand leeg kwam werd aan de optie ‘galerie’ gedacht. Eind jaren tachtig telde Ootmarsum al 10 galleries. Nu, anno 2014 zijn er rond de 25 galeries en is duidelijk te zien dat er achter het initiatief uit de jaren zestig een goeie visie zat: door het verdwijnen van de middenstand werd leegstand voorkomen en bleef Ootmarsum een levendig toeristenstadje door de invulling met kunst.

En het tuinhuisje? dat wordt beter bezocht als nooit tevoren. Op initiatief van omwonenden is het park geweldig opgeknapt en hebben de uitbaters van CR Dennenoord Vasse van het theehuis een gezellige plek gemaakt voor en smaakvolle ‘High Tea’.
En Jufferke Engels? Er worden voorbereidingen getroffen voor haar bezoek en ze zal waardig worden ontvangen. In 2017 zal ze zeker zeggen dat ze bewondering heeft voor de goeie manier waarop er met haar erfgoed is omgegaan en dat ze bijzonder verheugd is dat Ootmarsum hierdoor het kunststadje van het oosten is kunnen worden.

Rob Meijer
Juli 2014