TUNNELVISIE VAN DE BRITTEN

Het was toch nog onverwacht dat een meerderheid van de Britten bij het referendum gekozen heeft voor het uittreden uit de EU. Het was een schok die niet alleen hard bij de bestuurlijke koepel van de Eu aankwam maar ook in Groot Brittannië zelf. Wees nou eerlijk, het grote Engelse Rijk dat maar zo zijdelings als dwarsligger binnen de EU meedeed aan de samenwerking in Europa, dat kan toch niet ! Dat een staatshoofd van eenvoudige komaf van een land dat de Britten 70 jaar geleden hebben verslagen, richting geeft aan het huidige Europa, dat is moeilijk door de trotste Britten te verkroppen. “Samenwerken kunnen we ook alleen” klinkt het uit Groot Brittannië. Dat niet ieder Brit het hier mee eens is blijkt wel uit het feit dat Schotland, Noord Ierland en Gibraltar zich willen afscheiden van het huidige Britse Rijk. Juncker, het opperhoofd van de EU, zei het direct kordaat : “wil je een Brexit, dan nu ook een onmiddellijke Exit !”. Twee jaar om de zaak af te bouwen en dan het eiland de eigen boontjes laten doppen. Voor de EU een mooie bezinningstijd om ook eigen zaken anders en beter op de rails te zetten. Hoe zou dat er allemaal in de praktijk uit gaan zien ? De Engels pond is fors gezakt in waarde, de handel wordt veel moeilijker, de grenscontroles komen weer, nog even en moet je invoerrechten betalen op wat je in Engeland koopt, worden we in de EU te duur voor Engelse toeristen, maar : de vluchtelingenstroom wordt gestopt. We mogen ons in de EU zorgen maken over de opvang……

De banden met Engeland staan nu danig onder spanning  en wat in vele jaren met veel energie is opgebouwd gaat door zo’n fout referendum voor een groot deel in één keer “down the drain”. Dus de kanaaltunnel dicht, de financiële instanties van de EU weg uit Londen, geen vrije markt meer voor de Britten, kortom, veel zaken waar de out – stemmers van de Brexit zeker niet over hebben nagedacht. Het is een tunnelvisie en een groot gebrek aan goed leiderschap in Engeland. Wanneer de oude garde daar een stukje arrogantie aan de kant zou zetten en het land gewoon meedoet in het EU verhaal, is er zeker een belangrijke rol voor hen weggelegd.

Op de dag van de uitslag van het referendum werd in Londen in het Olympia Park een nieuwe attractie geopend. De langste glijbaan van de wereld. Maar liefst 178 meter lang en 76 meter hoog. Wanneer je er doorheen glijdt krijg je de laatste 50 meter in een vrije val cadeau. Dat is nog eens symbolisch : de politieke koers van Groot Brittannië gematerialiseerd. Een echte tunnelvisie. Toch opmerkelijk dat de ontwerper van dit spektakelstuk de Duitse architect Carsten Höller is.  Zou hier dan toch meer achter zitten ?

 

Rob Meijer

Column Weekkrant Beleef! week 28