WACHT NIET OP WAARDERING.

Wie kent niet het eentonige opdreunen van de tafels bij rekenles vroeger op school. Je moest het met de hele klas opzeggen : een maal vier is vier, twee maal vier is acht enz. Tot vervelens toe.

Onze meester op school schreef op een dag  het schoolbord de tafel van negen :
1 x 9  = 7   /  2 x 9 = 18  /  3 x 9 = 27  /  4 x 9 + 36  /  5 x 9 = 45  /  6 x 9 = 54  /  7 x 9 = 63  /  8 x 9 = 72  /  9 x 9 81  /  10 x 9 = 90.
Toen hij klaar was, keek hij naar ons en we lachten hem allemaal uit. Wat dom ! De eerste vermenigvuldiging was natuurlijk hartstikke fout. Daarop gaf hij ons een belangrijke levensles mee :  hij gaf aan dat hij met opzet de eerste fout had gemaakt. Hij wilde ons duidelijk maken hoe de grote wijde wereld waar we na schooltijd deel van gaan uitmaken, functioneert en zal reageren op alles wat je doet. Op het bord stond de tafel van 9, waarvan maar liefst 9 vermenigvuldigingen goed waren. Geen een van jullie hebben mij een compliment gemaakt voor het goed volbrengen van 90 % van deze opdracht. Jullie begonnen me allemaal uit te lachen om die ene fout.

Dus leer hieruit de volgende les : “de wereld zal nooit reageren op een miljoen dingen die je goed doet, maar zal altijd kritiek hebben op net dat ene ding dat je verkeerd doet.”

Dat is me altijd bijgebleven. Je moet dus eigenlijk altijd perfect zijn, alles goed doen en geen fouten maken. Dat kan natuurlijk geen mens.  Jezelf inzetten naar beste kunnen en weten is de verstandigste optie. De drang om alleen maar bezig te zijn om waardering te krijgen, is niet zo handig. Wanneer je voelt dat je nuttig kunt zijn en iets voor een ander en het geheel kunt betekenen, is dat een beter uitgangspunt. Neemt natuurlijk niet weg dat het erg aardig is wanneer je complimenten krijgt. Ik vergelijk het wel eens met het nieuws dat alle dagen massaal over ons heen wordt gestort via TV, radio, krant, tablets en telefoon. Er gebeuren zoveel goeie dingen in de wereld waar je nooit iets van hoort en op de voorgrond staan steeds maar weer de ellende, de oorlogen en ongelukken.

Voor jezelf al datgene op je af komt filteren en kracht putten uit het positieve, is een middel om minder hoofdpijn te krijgen. Doen waar je gelukkig van wordt, maar, wel kritisch en realistisch blijven natuurlijk !

Rob Meijer
Oktober 2016