ZIJN WE UITGEBIEBT ?

De bibliotheken hebben het maar moeilijk. We denken dat een gebouw vol met boeken die je kunt lenen  achterhaald is. Ingehaald door het digitale tijdperk waar we alle informatie op onze PC, laptop, tablet of iPhone met één vingerbeweging tevoorschijn kunnen toveren. De koepelorganisaties van de bibliotheken in ons land piekeren zich suf hoe ze het tij kunnen keren. “Sociaal-maatschappelijke draaischijf in de kleine kernen” is een veel gehoorde toekomstterm. De Overijsselse Bibliotheekcentrale, nu opgegaan Rijnbrink, een Gelders-Overijsselse megaclub, heeft een standaard exploitatie voor alle bibliotheken in beide provincies, maar de gemeenten moeten bijpassen. Bij de gemeentelijke herindeling ging de bibliotheek Ootmarsum, pand ‘Poorten Frederik” aan het Kerkplein, inclusief spaargeld van een paar ton, op in Stichting Bibliotheek Dinkelland. Denekamp, Ootmarsum, Weerselo en Rossum onder één bestuur. Dat gaat nu een stuk beter als in het verleden onder voorzitter Arwin van Garderen, die vele tonnen investeerde in de vestiging van de bibliotheek in Denekamp in het nieuwe kulturhus en waar nu nog steeds het oude bibliotheekpand nutteloos leeg staat. Nee, Coen Hamers heeft als nieuwe voorzitter de touwtjes veel strakker in handen. De gemeente schroeft nu de subsidies voor de bibliotheek drastisch terug dus werd een toekomstplan werd opgesteld : Rossum dicht, Weerselo dicht en Ootmarsum half- dicht. Het mooie ‘Poorten-Frederik’ pand aan het kerkplein werd in de jaren tachtig uitgebreid met naastliggend pand Koldemeule en bij de bibliotheek gevoegd. Dat pand wordt nu door de gemeente te koop gezet. De tussenmuur is inmiddels aangebracht en de bibliotheek zit weer op het niveau van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Wel wordt er verbouwd. Dat zal veel Ootmarsummers  goed doen. De grote niendeur aan het kerkplein, een markant punt bij het vlöggelen met Pasen, gaat nu de ingang worden.  Zo moet het ook, de bibliotheken moeten inlooplocaties worden.  Boeken en fysiek papier in je hand te hebben zullen naar mijn mening nooit verdwijnen maar je moet ze koppelen aan de nieuwe mogelijkheden.

Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst zo’n zeshonderd jaar geleden, hebben we in de hele  wereld vele kilometers gevulde boekenplanken gekregen. Het is toch anders  : een fraai groot in leer ingebonden boek door te bladeren, vol met ingekleurde etsen, of zo’n boek even op je telefoonschermpje te bekijken. Papier en boeken zijn directe relicten uit het verleden : met de watermolens op het Springendal maakte de familie Cramer hun eigen papier en Drost Cramer schreef op dit zelf gemaakte handgeschepte papier zijn correspondentie en rechtspraak. In de kelders van het stadhuis van Oldenzaal liggen zijn dossiermappen nog steeds ter inzage en kun je je verbazen over de sierlijke, met de hand en kroontjespen geschreven documenten.

Waar gaat het in onze huidige tijd met onze documenten heen ?  Eventjes in de cloud kijken ? Alle informatie is nu overal en altijd voor iedereen beschikbaar, maar het is wel heel erg veel geworden en die cloud is iets ongrijpbaars. Dan kan een bibliotheek een verademing zijn. Nu de bibliotheek links laten liggen en we zijn dan binnenkort ‘uitgebiebt’ en  is er een culturele voorziening minder in Ootmarsum.  Even naar ‘Poorten Frederik’ om je op weg te helpen.  De bibliotheek als voedsel voor jouw honger naar informatie. Even stil in de hoek met een boek of met veel gekerm voor een scherm. Het is maar waar je prijs op stelt.